Appartement in de Marche Bed & Breakfast in de Marche Italië

Vakantie naar Italië


Op vakantie naar Italië? Italië wordt steeds populairder bij de Nederlandse vakantieganger. Italië heeft veel te bieden. Allom beroemd zijn prachtige steden als Rome, Venetië, Florence, Siëna en zo kunnen er nog heel wat namen genoemd worden. Italië kent veel verschillende regio's. Iedere regio is divers en anders dan alle andere regio's. Dit verschil is te zien in het landschap, in het (lokale) eten en de cultuur (bevolking). Italië is simpelweg onder te verdelen in 3 gebieden:


Vakantie in noord ItaliëVakantie Zuid Tirol in Italië

Noord Italië kenmerkt zich door de alpen. Een prachtig gebied is de streek Zuid-Tirol. De streek Zuid-Tirol (Alto Adige in het Italiaans) staat bekend om de Dolomieten, en prachtige bergketen in de zuidelijke Alpen. Het bijzondere landschap van Zuid-Tirol herbergt acht natuurreservaten, een nationaal park en maar liefst 13.000 natuurlijke en bewandelbare paden! De wandelliefhebber en Nordic walker is dan ook volledig op zijn plek in deze Italiaanse streek. De meeste gebieden in Zuid-Tirol  zijn prima geschikt voor wandelaars en Nordic walkers om zelfstandig te verkennen. De weersomstandigheden zitten vaak mee, want Zuid-Tirol heeft een mediterraans klimaat Hierdoor kan er zelfs tot eind oktober nog aangenaam gewandeld worden. Zuid-Tirol kent tevens een aantal historische steden zoals Bolzano. Het gebied rondom Bolzano staat bekend om de wijnbouw.

Vakantie Como meerOok de noord Italiaanse meren zijn geliefd. Het bekendste meer is het Garda meer. Voor de reiziger die meer klassiek Italië wilt opzoeken, is het Comomeer een aanrader. Het Comomeer is een juweeltje in het noorden Italië. Ondanks het feit dat het Comomeer - met 410 meter het diepste meer van Italië -  omringd wordt door ruige bergtoppen, is het klimaat er mild en uitnodigend. Dit gunstige klimaat maakt dat het gebied al vanaf de prehistorie bewoond is. De adel en welgestelden uit de achttiende en negentiende eeuw maakten het gebied tot luxe vakantieoord. Zij vestigden zich aan de oevers van het meer in de mooiste droomvilla's met parktachtige tuinen. Een aantal van deze villa's is inmiddels als museum te bezoeken. Verschillende bekende acteurs als George Clooney hebben er een huis gekocht.  


Vakantie in midden ItaliëVakantie Toscane - Florence

De rode draad van Noord naar Zuid Italië zijn de Appenijnen (gebergte). De Appenijnen en haar uitlopers bepalen het landschap van midden Italië. Een populair gebied is Toscane. Toscane kent vele toeristische trekpleisters. Zo kan men in Florence dagenlang genieten van de schitterende historie en cultuur. Een bezoekje aan de stad is niet compleet zonder een kijkje te hebben genomen bij de Duomo (kathedraal) en het Palazzo Vecchio. Een wandeling over de beroemde Ponte Vecchio (brug met vele goudsmeden) maakt je bezoek aan Florence compleet. 

Een ander hoogtepunt van Toscane is de wereldberoemde scheve toren van Pisa. Deze staat in het centrum van de stad, op het 'Plein van de Wonderen' (Piazza dei Miracoli). Hier kun je een ook een kijkje nemen in de Dom, inde doopkapel en op het Camposanto, een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. 

Vakantie Italië - AbruzzenIets zuidelijker (en tevens gelegen aan de Adriatische zee) ligt de onbekendere regio Abruzzen. Voor de meeste Nederlanders zijn de Abruzzen nog een tamelijk onbekende regio. Dat is opmerkelijk, want de streek heeft alle ingrediënten in huis voor een prachtige vakantie. Of je nou van wandelen, raften, middeleeuwse dorpjes of het strand houdt, iedereen kan hier aan zijn trekken komen. De Abruzzen wordt gedomineerd door de hoogste bergtoppen (Gran Sasso) van de Appenijnen. Zo is de 'Corno Grande' met 2912 meter de hoogste berg van de Appenijnen. Ten zuiden van de Gran Sasso ligt het nationale park van de Abruzzen. Dit park heeft niet alleen een enorm oppervlakte van 44000 hectare, maar ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Twee derde van het park is bedekt met uitgestrekte bossen waar enkele bedreigde diersoorten leven zoals de Apennijnenwolf, de Marsicaanse beer en de Apennijnenlynx. 


Vakantie in zuid ItaliëVakantie Italië - Calabrië

Een prachtige regio gelegen in de teen van de laars is Calabrië. Calabrië is een regio die grenst aan zowel de Thyreense Zee als de Ionische Zee. Dit zuidelijke gedeelte van Italië is voor veel toeristen een onbekend gebied en deze regio is dan ook vol verrassingen. De prachtige kustlijn biedt witte zandstranden, schitterende uitzichten en een azuurblauwe zee. In de binnenlanden ligt een landschap met groene heuvels met olijfbomen en diverse berggebieden. In het zuiden van Calabrië ligt de stad Tropea, die bekend staat om het zeer indrukweekende strand. De stad beschikt ook over een eigen romaanse kathedraal. In de buurt van deze stad ligt Capo Vaticano. Het gebied rondom deze stad wordt ook wel 'de kust der goden' genoemd vanwege de schoonheid van het landschap en het schitterende uitzicht. 

De stad Reggio is zeker een bezoek waard vanwege de mooie oude architectuur en fraaie kust. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de Straat van Messina en op Sicilië. Op het heetst van de dag kun je heerlijk uitrusten in de botanische tuinen van de stad. 

Bron: www.desmaakvanitalie.nl